Замена застарелих азбестно-цементних цеви у водоводној мрежи у Врању биће настављена у другој половини марта, а радове ће изводити беградска фирма „Беонант“, најавио је директор Водовода Вене Здравковић.

okradio4

Радови ће трајати шест месеци; Фото: Д. Ристић

Након спроведеног тендера, потписан је уговор са предузећем „Беонант“ о замени 4.865 метара цеви намагистралним водовима, а ова, друга фаза радова ће трајати највише шест месеци.

– Не само да ће бити извршена замена цементно-азбестних цеви савременим,полипропиленским цевима, већ ће бити повећан и њихов пречник, тако да ћемо добити наквалитету саме инсталације и повећаћемо пропусну моћ мреже – рекао је Здравковић.

Вредност потписаног уговораје око 815.000 евра, а овај пакет је део уговора са немачком развојном КФW банком, којим већи део финансира ова банка, а мањи ће бити отплаћен кроз вишегодишњи кредит.

Најдужа партија цеви за замену је у улици Партизански пут и износи 1.724 метра, а следе улице Христијана Карпоша и Александра Младеновића у дужини од 619 метара.

Следе улице Ћипре Станковића, Филипа Кљајића, Ђуре Ђаковића, Хиландарска, 10. Ударне бригаде,Призренска и делови улица Париске комуне и Есперанто.

Повећањем пропусне моћи мреже повећаће се укупни квалитет водоснабдевања, а након замене цеви више не би требало да буде проблема у другој висинској зони, у којој током лета стално долази до смањења притиска.

– Да се не би десила прича као са претходнм извођачем,“Миленијумом“, од фирме „Беонант“ смо тражили да се свака улица по извођењу радова врати у првобитно стање, што ће контролисати „Водовод“ као надзорни орган – најављује Здравковић.

okradio2
Он је најавио да ће „Водовод“ о свом трошку вршити и замену индивидуалних прикључака потрошача.

– Апелујем на грађане да измире своја дуговања по било ком основу, јер у противном њима нећемо извршити замену прикључака, односно они ће остати прикључени на стару мрежу, која ће у догледно време бити искључена – каже Здравковић.

Укупна дистрибутивна водоводна мрежа на територији граде дуга је 350 километара, а половину од тога чине застареле цеви.

До краја године би требало да се настави са трећом фазом радова, у дужини од још 5 километара, најавио је директор „Водовода“ Вене Здравковић.

okradio5

Извор: ОК радио