Водовод Врање је кренуо у акцију искључења са мреже потрошача са дуговањима, а овога пута неће бити недодирљивих, кажу надлежни из овог предузећа.

okradio1

Дуг је могуће измирити на рате; Фото:ОК Радио

Директор Водовода Вене Здравковић је изнео податак да,по последњим подацима, дуговања физичких лица износе177 милиона динара, док суправна лица дужна око 350 милиона.

– Одговорно тврдим да Врање има најздравију воду за пиће у Србији и уређен систем водоснабдевања, али је онугрожен због великих потраживања Водовода.

Трошкови годишњег одржавањаводоводне мреже износе око 50 милиона динара, па би од пара које нам дугују физичка лицамогли да одржавамо систем више од три године – каже Здравковић.

Да би се и несавесним потрошачима изашло у сусрет, отворена је могућност репрограма дуга у више рата.

okradio2

– Апелујем на све потрошаче да се јаве нашој служби и потпишу уговор о репрограму да не би морали да применимо мере искључења са мреже, јер ћемо у овом случају вршити ископ земље и блокирање вентила, како би онемогућили нелегална прикључења на мрежу – најављује Здравковић.

Уколико дужник не потпише уговор о репрограму, следи опомена, а након истека рока од 30 дана, приступиће се искључењу са мреже.

Приликом репрограма, услов је да потрошач измири 20 одсто дуга и да, поредуплаћивања рата, редовно измирује и текућу потрошњу.

Овога пута неће бити заштићених и услови за репрограм дуга, као и мере искључења са мреже важиће, како за физичка, тако и за правна лица, укључујући и највеће дужнике, какви су “Симпо” и “Јумко”, најављује заменик директора Водовода Срђан Декић.

okradio3

Дуговање “Симпа” је 66 милиона, а “Јумка” 350 милиона динара.

– Неће бити повлашћених. Водовод нема проблем са искључивањем инајвећих привредних колектива у Врању – каже Срђан Декић.

Што се тиче највећег дужника, “Јумка”, Водовод ће сачекати решавање статуса ове компаније, али има и предлог за измирење дуга.

– Ми ћемо тражити њихове спортске терене као компензацију дуга, а онда их уступити Граду на коришћење – открива Декић.

Извор: ОК радио